Wat is nu eigenlijk functionele training?

Hoewel we grote voorstanders zijn van functioneel te trainen. Lijkt 'functional training' (met onder andere 'functionele krachttraining') soms een merk te worden voor een zoveelste hype. Dat neemt niet weg dat we hopen dat een groot deel van de 'functionele trainers' goed bezig is.

Er zijn allerlei definities te vinden over wat functionele krachttraining zou zijn (bewegingen dienen in 3D te gebeuren en niet enkel in 2D, we dienen te denken in spierketens in plaats van in spieren, ... ). Deze definities laten vaak toe om oefeningen op te delen in functioneel of niet functioneel. Sommigen slagen er zelfs in om trainingsmateriaal in te delen in 'functioneel' en 'niet functioneel'.

Voor mij is een krachttraining functioneel voor jou als ze jou helpt je doel te bereiken.

Om te weten of een oefening dus functioneel is, dien je je doel dus goed te kennen. Daarnaast dien je ook een goed beeld te hebben van je mogelijkheden en je beperkingen. Enkel op die manier kan je bepalen wat je echt nodig hebt. Sommige 'functionele oefeningen' lijken dus voor sommige personen met een bepaald doel plots niet meer zo functioneel te zijn. Andersom gebeurt het wel eens dat een 'niet functionele oefening' toch functioneel lijkt te zijn. 

Een voorbeeld ter verduidelijking: Is een squat functioneel?

Het denken vanuit de oefening:

Afhankelijk van de hype heb ik al artikels gevonden over:

  • Een squat is niet functioneel want je traint niet in 3D maar slechts in 2D (2D = je beweegt slecht lineair in één richting en terug).
  • Een squat is wel functioneel want je traint veel spieren tegelijk. Je traint dus in spierketens en dat is functioneel.
  • Een squat is enkel functioneel op een bosu en niet met een olympische baar.
  • Een squat is niet functioneel met een bosu en wel met een olympische baar.

squat op Bosu

Het denken vanuit het doel en de personen:

Het doel: Hoger leren springen

De personen en hun mogelijkheden: Jan en Piet kunnen even hoog springen. Jan heeft sterke benen en kan twee keer zijn eigen lichaamsgewicht squaten terwijl Piet nog niet één keer zijn eigen gewicht kan squaten.
Sommigen leiden hier onterecht uit af dat de squat niet helpt om hoger te kunnen springen. Om hoog te kunnen springen dien je echter met veel kracht je af te zetten tegen de grond. Sterke benen zijn dus wel een deel van de puzzel. Aangezien Piet relatief goed springt tegenover de kracht dat hij heeft, zal hij baat hebben met meer te squaten. Voor Piet is de squat héél functioneel. Jan heeft daarentegen al veel kracht tegenover wat hij kan springen. De squat is dus voor hem en zijn doel niet meer zo functioneel. Hij zal daardoor waarschijnlijk meer 'springoefeningen' krijgen.

Geven wij 'functional training'?

Met onze personal training zorgen we in ieder geval dat uw trainingen functioneel zijn. We kijken naar wie u bent en waar je naar toe wilt (minder pijnklachten, mobieler, sterker, beter in uw sport, ...). Of we nu al dan niet onder één van de hypes vallen, maakt ons minder uit.

GRATIS en vrijblijvend kennismakingsgesprek:

Contacteer ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., via ons contactformulier of via 0495/37 44 93

 

share op facebook
Pin It